18.3.13

Συνέντευξη: Omega Monolith

Καιρό είχα να κάνω συνέντευξη, ίσως επειδή τον τελευταίο χρόνο δεν βρήκα στα βάθη του underground κάτι το πραγματικά εντυπωσιακό, που να με κεντρίσει να επικοινωνήσω με τον καλλιτέχνη για περισσότερες πληροφορίες (γενικά βαριέμαι τις mainstream κρύες ενημερωτικές συνεντεύξεις, δε βρείτε ποτέ κάτι τέτοιο εδώ). Το ντεμπούτο cassette EP όμως των Omega Monolith ήταν κάτι που ξεχώρισε, και εδώ αναδημοσιεύω την συνέντευξη με τη μπάντα που δημοσίευσα και εδώ.

Πρώτα απ’ όλα δώστε μας ένα σύντομο ιστορικό της μέχρι τώρα πορείας των Omega Monolith και τι έγιναν οι προηγούμενες μπάντες σας.
Η μπάντα δημιουργήθηκε στις αρχές του 2012. Μέχρι τώρα έχουμε κυκλοφορήσει το cassette EP “Black Campaign” μέσω της CTS productions και έχουμε κάνει 3 live, τα δύο από αυτά με δύο πολύ σημαντικές μπάντες, τους Βρετανούς CONAN και τους Σουηδούς SWITCHBLADE.
Οι προηγούμενες μπάντες μας, σε ότι μας αφορά, ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους. Έχοντας αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες σε όλα τα επίπεδα, καθώς και πιο συγκεκριμένη άποψη στο τι θέλουμε και πώς να το πετύχουμε, η συμμετοχή και των δύο σε αυτές τις μπάντες είναι ένας από τους λόγους που οι Omega Monolith έχουν τη μορφή και το ύφος που έχουν.

Η πρώτη έκδοση του EP σας εξαντλήθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα. Περιμένατε μια τέτοια εξέλιξη; Και τι feedback έχει μέχρι τώρα λάβει η μπάντα;
Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν το περιμέναμε ούτε εμείς ούτε η CTS. Αναμένουμε από μέρα σε μέρα την δεύτερη κοπή της κασέτας και το γεγονός ότι το ελληνικό κοινό στηρίζει μια ίσως ιδιόρρυθμη κυκλοφορία (όσον αφορά το format) μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
To feedback είναι πραγματικά ενθαρρυντικό! Ο κόσμος που μας έχει ακούσει έχει να πει αρκετά πράγματα για την μουσική, τον ήχο και όχι μόνο… το οποίο είναι και κάτι σαν στόχος για εμάς, αφού ένα από τα πράγματα που έχουμε μάθει είναι ότι το να περνάς απαρατήρητος είναι ότι χειρότερο!

Η πρώτη μου επαφή με τη μπάντα ήταν λόγω του ονόματός σας που παραπέμπει στην ομώνυμη κομματάρα των Fleshpress. Παρόλα αυτά οι Οmega Monolith δεν έχουν τόση σχέση με τον ήχο των Φιλανδών, και για να είμαι ειλικρινής, δυσκολεύομαι να σας κατατάξω εύκολα κάπου ηχητικά, όχι ότι αυτό είναι κακό βέβαια, τουναντίον. Εσείς έχετε κάποια σχήματα που αναγνωρίζετε ως επιρροή; Ή κάποια άλλα ως συνοδοιπόρους; Θεωρείτε την μπάντα μέρος κάποιας συγκεκριμένης σκηνής;
Κομματάρα όπως ακριβώς το λες! Θεωρούμε ότι η αισθητική μας ταιριάζει απόλυτα με το όνομα. Η επιλογή δεν έγινε με βάση τόσο τον ήχο, αλλά περισσότερο με τη μουσική αντίληψη της συγκεκριμένης μπάντας. Σαν επιρροές αναγνωρίζουμε όλο το μουσικό φάσμα που ακούμε τόσα χρόνια.
Ένα από τα βασικά στοιχεία στους Omega Monolith που μας τσιτώνει είναι ακριβώς το ότι μπαίνουμε σε ανεξερεύνητους, για εμάς, χώρους και μουσικά και τεχνικά. Ο ακροατής μπορεί φιλτράρει τη μουσική τελείως διαφορετικά και να αναγνωρίσει επιρροές τις οποίες ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε.
Δεν νιώθουμε μέρος κάποιας συγκεκριμένης σκηνής. Είμαστε ανοιχτοί να παίξουμε με οποιαδήποτε μπάντα η οποία έχει να μας πει κάτι μουσικά.

Πώς προέκυψε η ανάγκη για instrumental έκφραση; Είναι αυτοσκοπός ή υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να ακούσουμε κάτι με φωνή από τους Omega Monolith;
Από την πρώτη μέρα δημιουργίας του σχήματος ξέραμε ότι δεν θα έχουμε φωνητικά χωρίς να τεθεί ως προβληματισμός και ως θέμα συζήτησης. Πλέον για εμάς είναι πολύ οικείο να γράφουμε με αυτό τον τρόπο μουσική. Κατά γενική ομολογία το instrumental μπορεί να θεωρείτε πιο δύσκολο στην σύνθεση, σε εμάς όμως κάθεται πολύ καλά και μας δίνει τον απαραίτητο χώρο για να εξελίσσονται οι συνθέσεις όπως θέλουμε.
Τα φωνητικά βέβαια δεν αποτελούν κάποιο ταμπού για εμάς. Εννοείται πως αν νιώσουμε την ανάγκη να βγει και τέτοιο υλικό, θα γίνει.

Η ποικιλία των θεμάτων της μουσικής σας, μου δημιουργεί την απορία αν αυτό που ακούμε είναι το αποτέλεσμα μιας jamming οδύσσειας ή αν υπάρχει κάποιο ελαφρύ concept-ικό υπόβαθρο. Πρόκειται δηλαδή για το αποτέλεσμα αλλεπάλληλων πειραματισμών ή προσπαθεί (έστω και χωρίς στίχους) να αφηγηθεί μια ιστορία;
Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση. Αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε συναισθηματικά είναι πολύ συγκεκριμένο και υπάρχει μέσα μας με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Δεν θέλουμε -τουλάχιστον ακόμα- να αφηγηθούμε μια ιστορία. Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα, με τέτοιο τρόπο ώστε ο ακροατής να μην μπορεί να ξεφύγει από αυτήν από τη μια, αλλά από την άλλη να «ταξιδεύει» όσο θέλει μέσα σε αυτή. Μια απόλυτα ελεγχόμενη ελευθερία αν θες. Για να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να περάσουμε αρκετές ώρες παίζοντας ή τζαμάροντας.

Ποια είναι η διαδικασία για τη δημιουργία ενός Omega Monolith κομματιού; Ξεκινάτε με βάση τις κιθαριστικές ιδέες ή μπορεί και ένας δυνατός ρυθμός στα τύμπανα να δώσει το έναυσμα;
Η διαδικασία σύνθεσης μπορούμε να πούμε ότι είναι διαφορετική από ότι είχαμε συνηθίσει στις προηγούμενες μπάντες μας. Γενικά έρχονται ιδέες έτοιμες (είτε κιθαριστικά μέρη είτε drum patterns) οι οποίες όμως αλλάζουν πολύ μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνθεση. Όπως είπαμε παραπάνω, το τελικό υλικό είναι αποτέλεσμα πολλών ωρών στο προβάδικό μας αλλά και αρκετής συζήτησης μεταξύ μας. Θεωρούμε ότι η επικοινωνία μας είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας.

Για άλλη μια φορά το artwork των Viral Graphics κεντρίζει το ενδιαφέρον. Πώς προέκυψε η συνεργασία, και πώς δουλέψατε μαζί τους; Δώσατε κάποια guidelines ή τους αφήσατε να πορευτούν όπως νομίζουν;
Θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ τυχερούς που συνεργαζόμαστε με την Viral Graphics. Εκτός από μεγάλοι fan της δουλειάς αλλά και της εξέλιξης των παιδιών, είμαστε και (σε προσωπικό επίπεδο) φίλοι με τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο. Τους έχουμε ζήσει από τα πρώτα βήματα της Viral και μέσα σε λίγο καιρό τα βήματα αυτά έγιναν άλματα. Τόσο σε ποιοτικό επίπεδο, όσο και σε συνεργασίες με μεγάλες μπάντες. Με τη δημιουργία των Omega Monolith, ήρθε ένα καταπληκτικό layout και logo από τον Αλέξανδρο. Το εικαστικό του "Black Campaign" ετοιμάστηκε χωρίς να δώσουμε στα παιδιά καμία οδηγία παρά μόνο τις διαστάσεις για την κασέτα. Γνωρίζουν την μπάντα μας και την έχουν ζήσει από το πρώτο μας live οπότε αυτό που μας παρέδωσαν ήταν πολύ καλύτερο και από τις προσδοκίες μας!

Σχέδια από δω και πέρα; Πέρα από την/τις κλεισμένες support εμφανίσεις, υπάρχει κάτι άλλο στα σκαριά;  
Στο κοντινό μέλλον έρχεται η συμμετοχή μας στο "Monomanic vol.2/3". Το συγκεκριμένο θα κυκλοφορήσει (από την Blastbeat Mailmurder / Productions) μέσα στον Απρίλιο, σε 12” βινύλιο και είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε με ένα μονόλεπτο (!!!) κομμάτι, μαζί με αρκετές πολύ σημαντικές μπάντες παγκοσμίως. Στα πλάνα μας είναι να κάνουμε όσες περισσότερες live εμφανίσεις είναι εφικτό (σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό) και ήδη δουλεύουμε το νέο μας υλικό, για το οποίο είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι!
Παράλληλα προσπαθούμε συνέχεια να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία ώστε να βελτιώσουμε τον ήχο μας και την απόδοσή μας είτε στα live είτε στις ηχογραφήσεις μας. Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον και το χρόνο σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin