21.3.12

Rotten Sound, Slavebreed, 16.3.2012, 7Sins, Αθήνα

Δεν είναι συχνό φαινόμενο τα μεγάλα grindcore live στην Ελλάδα. Οκ, στις κατά τόπους καταλήψεις/στέκια είναι συχνό, αλλά άμα ψάξουμε για μεγάλα διεθνή events του χώρου στη χώρα μας (και αφήσουμε έξω τις σχετικά συχνές εμφανίσεις των Napalm Death), μάλλον το προηγούμενο αντίστοιχο event ήταν η προ τριετίας εμφάνιση των Birdflesh στο Αν, και αυτό σίγουρα κάτι λέει. Πόσο μάλλον όταν εδώ, για πρώτη φορά θα ερχόταν στην Ελλάδα μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές grindcore μπάντες της τελευταίας δεκαετίας, οι Φιλανδοί Rotten Sound δηλαδή.

Η βραδιά άνοιξε με τους Slavebreed να παρουσιάζονται όλο και πιο δεμένοι εμφάνιση με την εμφάνιση, και πλέον είναι από τις πιο υπολογίσιμες δυνάμεις στο crust/grind (όχι το εγχώριο. Γενικά). Είτε ο Λάμπρος είναι πάνω στη σκηνή, είτε κάτω. Τσίμπησα και την ολοκαίνουρια split-άρα με τους ήρωες Χειμερία Νάρκη και όλα υπέροχα.

Και περνάμε στο κυρίως πιάτο, για πρώτη φορά Rotten Sound στην Ελλάδα. Με ήχο αδιανόητο για τα δεδομένα του συγκεκριμένου club, κάτι σαν την Entombed-ική μπουλντοζίλα παιγμένη στις 78 στροφές. Με έναν υπερκινητικό Keijo Niinimaa (με μπλουζάκι His Hero Is Goneyeah!) να βγάζει όλα αυτά τα τρομερά ουρλιαχτά που ακούμε στους δίσκους με χαρακτηριστική άνεση, και να δίνει μαθήματα attitude όταν αποχωρίστηκε το χαλασμένο μικρόφωνο για να συνεχίσει τα ουρλιαχτά του “Void” χωρίς «μηχανική» υποστήριξη. 
Με ένα setlist που δεν περιορίστηκε μόνο στο πολύ καλό πρόσφατο “Cursed”, αλλά περιλάμβανε αναδρομές σχεδόν σε όλη τη δισκογραφία τους, και τέλος, με ένα (απρόσμενο) encore που ανέβασε το συνολικό χρόνο εμφάνισής τους περίπου στη μία ώρα (για grindcore είναι κάτι παραπάνω από υπερ-αρκετό), δίνοντας επιπλέον πόντους στην ήδη μεγάλη εμφάνιση.
Ο κόσμος περίπου 100 άτομα, αλλά εκδηλωτικός απέναντι στους Φιλανδούς, ο Keijo δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την ανταπόκριση, καθώς και να κατέβει στο pit σε κάποιο σημείο. Δεν περίμενα περισσότερους, δεδομένης της –κακά τα ψέμματα- μάλλον χαμηλής δυναμικής που έχει το grindcore ως ιδίωμα στην Ελλάδα, πάντως πραγματικά ήταν όσοι έπρεπε και όπως έπρεπε. Ας φέρει κάποιος και Mumakil τώρα.
 
Video Credit:

3 σχόλια:

Scull Crasher είπε...

Mεγάλα διεθνή events του χώρου που οι περισσότεροι γράψαν στα @@ τους όταν έγιναν: Archagathus μαζί με Bestial Vomit στο Πολυτεχνείο (χρονιά δεν θυμάμαι),Sakatat στο Καταραμένο Σύνδρομο την ίδια χρονιά με τους Birdflesh και οι Ιταλοί Repulsione (πάνω-κάτω την ίδια περίοδο). Φυσικα αξίζει να αναφερθούν και οι εγχώριοι Cut Your Throat και Terrorismo Musical. Να σημειωθεί ότι σε όλα τα παραπάνω live ο κόσμος δεν ξεπερνούσε τα 50-60 άτομα...μάλλον άμα δεν διαφημίσει το κατάπτυστο metal hammer και τα τσιράκια του το live και η είσοδος δεν είναι τουλάχιστον 20 ευρώ(!) δεν έρχεται κανείς. Τέλος, ε όχι και "κορυφαία ευρωπαική grindcore μπάντα της δεκαετίας" η αντιγραφή των Nasum...τρίζουν τα κόκκαλα του Μieszko!

Inside είπε...

Ω, παρεξήγησις, το "μεγάλο event" πήγαινε με την εντελώς καγκούρικη έννοια, τώρα που το ξαναβλέπω όντως δεν είναι ευκρινές, σόρυ αδερφέ, κατανόησε ότι έκανα την ανάρτηση κάπου στις 3 παρά τα ξημερώματα. Εννοείται γνωρίζω (και προφανώς στηρίζω) ότι το πράμα κινείται έντονα στις καταλήψεις και τα DIY στέκια, αλίμονο. Όπου "μεγάλα events" βάλε αυτά με το δελτίο τύπου τους, με το promo τους, με το μαγαζί τους, με τα γκομενάκια τους, με τα όλα τους.
Τώρα για τους Nasum 1000% μαζί σου, αλλά
πέρασαν κοντά 8 χρόνια από το θάνατο του Mieszko (γεράσαμε αδερφέ), οπότε αφού συμπληρώνεται σχεδόν δεκαετία από το τέλος της σημαντικότερης grindcore μπάντας της νεότερης ιστορίας, κάπου πρέπει να κάτσουμε να κάνουμε μια σούμα ποιοί άντεξαν, ποιοί αξίζουν, ποιοί είναι άξιοι συνεχιστές κλπ., ε και οι RS είναι -για μένα πάντα- μέσα στο παιχνίδι. Δεν είναι Mumakil ή Forgadur Helvitis (που για μένα είναι οι κορυφές), αλλά είναι ισχυροί.
Αυτά, τα λέμε στους Death Courier.

Scull Crasher είπε...

Δεν θέλω να νομίζεις ότι στόχευα έσενα και το blog, απλά βρήκα ευκαιρία για να πω κάποια πράγματα που σκέφτομαι εδώ και καιρό μήπως και κάποιοι άρχισουν να σκέφτονται λίγο διαφορετικά, έξω από ότι τους πρόσφερεται σε ακριβό περιτύλιγμα. Για τους Nasum/Rotten Sound έχεις δίκιο, η μουσική προχωράει και εξελίσεται, η γνώμη μου για τους RS είναι καθαρά προσωπική, τους γουστάρω μέχρι ενός σημείου και σίγουρα είναι μέσα στο παιχνίδι, όπως είπες. Μακάρι οι Insect Warfare να παίζανε ακόμα, εκεί θα αλλάζανε τα πράγματα! χαχα ;)Να είσαι καλά και τα λέμε στο live!

LinkWithin