9.1.12

Entombed, Slavebreed, Gomgoma, 6.1.2012, Αn, Αθήνα

Tέταρτη επίσκεψη των σουηδών death metal πατέρων Entombed στην Αθήνα την τελευταία δεκαετία και ισάριθμη φορά που τους έβλεπα. Το An (για πρώτη φορά oι Entombed σε τόσο μικρό χώρο) δε γέμισε ασφυκτικά, παρά τη σχετική φημολογία, κάτι που άφησε ερωτηματικά. Όπως και να'χει, αυτό ήταν το πρώτο σπουδαίο underground event στην Αθήνα για το 2012.


Το event φεκίνησε με τους χαλκιδαίους Gomgoma oι οποίοι έχουν δει το όνομά τους να ακούγεται ολοένα και περισσότερο με τη support εμφάνισή τους στους Eyehategod στον ίδιο χώρο τον Ιούλιο. Παρότι (κατά δήλωσιν) απροβάριστοι, έχτισαν ένα συμπαγές ηχητικό τείχος, με σκλαβωτικό low profile αλλά και σωστότατο επί σκηνής attitude. Συνδυάζουν πατροπαράδοτες καταβολές (Eyehategod) με μια death metal ηχητική επικάλυψη φέρνοντας στο νου τα θαυμαστά επιτεύγματα των Iron Monkey, ενώ η απουσία μπάσου δίνει έναν Salome αέρα. Λόγω του event δεν έπαιξαν την καθιερωμένη Entombed διασκευή τους, αλλά μια σε Electric Wizard. Πανάξιοι.

Συνέχεια με Slavebreed, οι οποίοι πλέον πρέπει να θεωρούνται παλιές καραβάνες του ελληνικού grindcore. Αρκετά πιο συμμαζεμένοι στις ταχύτητες από τη μέση grind μπάντα, αφήνουν χώρο για crust/punk επιρροές, γενικά πολύ σωστή ισορροπία στη μουσική τους, φέρνει στο νου τους Disrupt σε φάσεις, και όχι μόνο λόγω της διασκευής του “Dog Eat Dog”. Παρά τη σχετικά στατική παρουσία των υπολοίπων, ο frontman Λάμπρος είναι τρεις μπάντες μόνος του και η παρουσία του είναι ένα ζωντανό όργιο που δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Συνολικά αυτή ήταν η καλύτερη από τις -κάμποσες- φορές που τους έχω δει, ενώ και το κοινό ανταποκρίθηκε θετικότατα ανοίγοντας τα πρώτα mosh pits.

Entombed στα 30 εκατοστά, με σετ περίπου εκατό λεπτά, και επιτέλους ξανά με δύο κιθάρες. Τι να λέμε τώρα. Μπορεί από την κλασική σύνθεση να έχουν μείνει πια μόνο οι Petrov και Hellid, αλλά πραγματικά δεν μπορούσα να ζητήσω κάτι άλλο. Ζόρικες καταστάσεις στο pit, η μία κομματάρα μετά την άλλη, διασκευή στο "Night of the Vampire" του Roky Ericson, η οποία πλαισίωσε άψογα τους δικούς τους ύμνους. Μεταξύ άλλων ακούσαμε Living Dead, Sinners Bleed, Left Hand Path, To Ride Shoot Straight and Speak the Truth, Out of Hand, Wolverine Blues, I for an Eye, When in Sodom, Chief Rebel Angel, Stranger Aeons, Say it in Slugs, Night of the Vampire, Crawl, Living Dead, Supposed To Rot, Eyemaster και κάμποσα ακόμα death metal έπη που δεν μπορώ να θυμηθώ. Ο Petrov είναι ο θείος που όλοι θα θέλαμε να έχουμε, πραγματικά δε νομίζω να παίζει πιο cool τύπος στο extreme metal παγκοσμίως.

Συνολικά μια πολύ όμορφη βραδιά.
 
video credit:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin