29.1.12

The Bastard Noise - Akron/Family issue

οι Man is the Bastard
οι Akron/Family
Προσπερνάω το "θεμα" που τελικά δε δημιουργήθηκε με τη Disney που ήθελε τον μικιμάου με τα βουνά των Joy Division, πάμε σε άλλη κόντρα για μπλουζάκια. Άργησα λίγο να πάρω πρέφα αυτό εδώ, έχει τη φάση του όμως με τα μπινελίκια και όλα.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι Akron/Family, ένα πειραματικό folk/indie σχήμα από τη Νέα Υόρκη, στην "κλίκα" του Michael Gira των Swans (ξεκίνησαν από την εταιρία του την Young Gods και έχουν και split με το προσωπικό του σχήμα, τους Angels of Light), διέθεσε προς αγορά ένα t-shirt που απεικόνιζε το logo των Man Is The Bastard μέσα σε ένα κύκλο και με γραμματοσειρά που σαφώς παραπέμπει στους Crass. Οι Man Is The Bastard ήταν μια σπουδαία Powerviolence/Noisecore μπάντα πίσω στα 90s, και η "συνέχειά" της (ξεκίνησαν σαν side-project των MITB αλλά συνέχισαν μετά τη διάλυσή τους), οι Bastard Noise χρησιμοποιούν ακόμα το ίδιο logo.
Η πρώτη αντίδραση ήταν από τον Eric Wood (φωνητικά-μπάσο στους Bastard Noise και παλιότερα στους Man Is The Bastard) επιτέθηκε στη σελίδα των Akron/Family στο facebook (και όχι μόνο) και την έλουσε με μπινελίκια, προτρέποντας και τους fans να κάνουν το ίδιο. Τα σχόλια του Wood σύντομα σβήστηκαν, κάποια άλλα από fans των MITB υπάρχουν ακόμα, στο Brooklyn Vegan πάντως υπάρχουν screenshots:
Στη συνέχεια, και ενώ οι Arkon/Family δεν είχαν καμία "επίσημη" αντίδραση πέρα από το σβήσιμο και το κλείδωμα των comments, υπήρξε μια επικοινωνία του Miles (μπασίστα των A/F) με τον Isreal Lawrence (πρώην μέλος των Man is the Bastard). O Miles είπε πως το όλο design έγινε σαν tribute στους Man is the Bastard (αλλά και τους Crass) επειδή είχε την τύχη να τους δει live μικρός στα mid-90s και άλλαξαν τον τρόπο που έβλεπε την μουσική, και δήλωσε πολύ απογοητευμένος από την τροπή που πήραν τα πράγματα. Επίσης, δεν γνώριζε πως οι Bastard Noise είναι ακόμα ενεργοί (οι ΜΙΤΒ είχαν διαλύσει από το 1997), οπότε δε σκεφτηκε να ψάξει κάποιον να ζητήσει άδεια. Ο Lawrence του απάντησε πως -λόγω της μεγάλης ηχητικής απόστασης ανάμεσα στα δύο σχήματα- ήταν απίθανο για το κοινό των A/F να αναγνωρίσει την πηγή της εικόνας, και πως εμφανίστηκε έτσι ξαφνικά χωρίς ειδοποίηση ή επικοινωνία προς κάποιο από τα μέλη των MITB και ήταν φυσικό να τους σοκάρει, ενώ προέτρεψε τον Miles να κάνει μια επίσημη ανακοίνωση για να ξεκαθαρίσει τη θέση του, κάτι που τελικά έγινε.

O Aaron Kenyon (πίσω) με τους Djam Karet
Μια άλλη διάσταση στο θέμα πάντως έδωσε ο Aaron Kenyon, επίσης πρώην μέλος των Man is the Bastard και σήμερα των Djam Karet, ο οποίος δήλωσε πως δε θα έπρεπε να έχει υπάρξει καν το θέμα και χαρακτήρησε την κατάσταση κωμική, μιας και δε συνάδει με τη φιλοσοφία πίσω από τους ΜΙΤΒ. Εξάλλου, η ιδια η νεκροκεφαλή ήταν κλεμένη από ένα ιατρικό βιβλίο (το είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Wood σε προ τριετίας συνέντευξη), και λίγο-πολύ όλο το οπτικό μέρος της punk κουλτούρας είναι προϊόν ανάλογων "κλοπών". Επίσης, επεσήμανε πως σέβεται τους A/F και είχε αγοράσει το δίσκο τους "< bmbz >", o οποίος έχει ανάλογο tribute artwork* και το βρήκε όμορφο, κάτι που ισχύει και για τα μπλουζάκια. Τέλος προέτρεψε τις νέες μπάντες που προτίθενται να κάνουν το ίδιο με τους A/F, να προσπαθήσουν πρώτα να επικοινωνήσουν με την μπάντα, ή να στείλουν το μπλουζάκι σα δείγμα σεβασμού.
*Σημείωση: Όταν διέρρευσαν στο internet άσχημα rips του "< bmbs >", οι Α/F έφτιαξαν πρόχειρα και για χαβαλέ ένα ακόμα πιο MITB artwork και το χρησιμοποίησαν στο site τους.

Με τα πολλά πάντως, το εν λόγω t-shirt αποσύρθηκε.

Πηγές και εκτενέστερες πληροφορίες:
http://www.brooklynvegan.com/archives/2012/01/bastard_noises.html
http://www.brooklynvegan.com/archives/2012/01/akronfamily_bas.html
http://www.brooklynvegan.com/archives/2012/01/aaron_kenyon_ex.html
http://pitchfork.com/news/45207-man-is-the-bastard-accuse-akronfamily-of-ripping-off-their-skull-logo-for-t-shirts/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin