12.9.11

Horseback.

Photo by Rich Trash, source: http://www.facebook.com/Horseback
Οι Horseback είναι το βασικό σχήμα του υπερδραστήριου τα τελευταία χρόνια Jenks Miller. Με βάση τον μινιμαλισμό, στήνει επιβλητικά ηχοτοπία ακροβατώντας ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά genres. Με αφορμή το πρόσφατο collaboration ΕΡ με τους Locrian, ξεσκονίζουμε mp3s, cds και ό,τι άλλο πρόχειρο και κάνουμε μια περιήγηση στις δουλειές του Jenks ως Horseback.


2007
H πρώτη εμφάνιση των Horseback ήταν με το "Impale Golden Horn" full-length (Holidays for Quince/Burly Time) το oποίο μάλλον πέρασε απαρατήρητο. Μινιμαλιστικές ambient τάσεις, με αιθέριο χαρακτήρα και καθόλου παραμόρφωση, αν πω ότι με συνεπήρε θα'μαι ψεύτης, ωραίο χουζούρεμα έριξα. Το τελευταίο κομμάτι με τίτλο "Blood Fountain" πάντως είναι μια αποκάλυψη με τα μελωδικά φωνητικά και τον ταξιδιάρικο τόνο του. Tην ίδια χρονιά, η Holidays for Quince κυκλοφορεί και το πανσπάνιο σήμερα "Impale Golden Live" CDr EP.


2009
Επανεμφάνιση με το 7" EP "Milh Ihvh" στην Turgid Animal περιορισμένο στα 250 αντίτυπα. 2 κομμάτια, τετρακαναλική αισθητική, black metal φωνές και αιωρούμενες κιθάρες, το πρώτο ("MILH") στερείται παντελώς οποιουδήποτε ρυθμού, στο δεύτερο ("IHVH") ακούγεται ένα -μάλλον- κακοπρογραμματισμένο drum-machine. Ύφος κοντινό στο synth-blackmetal ντεμπούτο των Menace Ruine αλλά πιο περιβλητικό και με εντελώς lo-fi ηχητική.
Το breakthrough έρχεται με την κυκλοφορία του δεύτερου full-length (και καλύτερης δουλειάς των Horseback) με τιτλο "the Invisible Mountain" στην Utech Records (βινύλιο από την Aurora Borealis λίγους μήνες αργότερα). Διαφορετικό πρόσωπο. Με βάση τον ήχο των πρόσφατων Earth, o Jenks απλώνει τον ήχο σε τρία επίπεδα. Black Metal, Post Metal, Drone, αλλά με συγκεκριμένα συστατικά απ'το καθένα. "Κατηγοριοποιήθηκε" εν μέσω αποθέωσης είτε στο post metal είτε στο black metal συρτάρι, αλλά η αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά δεν είναι τίποτα από αυτά. Ο lo-fi ήχος και τα παραμορφωμένα φωνητικά (τα οποία δε λένε και πολλά, μεταξύ μας) δεν το κάνουν bm χωρίς ούτε ένα ψυχρό riff, οι post metal μελωδίες και ατμόσφαιρες δείχνουν γυμνές χωρίς τις πλούσιες ενορχηστρώσεις και τα απανωτά layers των υπόλοιπων post metal μπαντών, ενώ παρά τον έντονο μινιμαλισμό και τις αγές ταχύτητες, δεν φτάνει στην ηχητική υπερβολή αυτού που ορίζουμε ως drone. Παρόλα αυτά, το άλμπουμ παρουσιάζει μια αξιοθαύμαστη συνοχή. Το όνομά τους μετά από αυτό το άλμπουμ άρχισε να παίζει όλο και εντονότερα σε όλα τα underground στέκια. Λίγο μετά την κυκλοφορία του, έρχεται το συμβόλαιο με τη Relapse.


2010
Η Relapse επανακυκλοφορεί το "Invisible Mountain" τον Αύγουστο με ελαφρώς παραλλαγμένο artwork και το breakthrough είναι καθολικό. Το άλμπουμ γνωρίζει αποθεωτικές κριτικές σε όλο το underground κύκλωμα (κάπου υπερβολικές άμα θέλετε τη γνώμη μου). Ο Jenks δεν μένει αδρανής, αλλά στρώνεται στη δουλειά, κυκλοφορώντας συνεχώς νέες δουλειές.
Αρχής γενομένης με την κυκλοφορία του "Forbidden Planet" σε κασέτα από την Brave Mysteries. Ηχογραφημένο σχεδόν αμέσως μετά τα sessions του "Invisible Mountain", εμφανίζεται ένα πιο πειραματικό πρόσωπο του σχήματος, o lo-fi χαρακτήρας και τα blackmetal φωνητικά του "invisible mountain" είναι εδώ, αλλά η μουσική είναι πιο ασαφής και αιωρούμενη, ενώ απουσιάζει και το drumming (και γενικότερα οποιαδήποτε έννοια "ρυθμού"), θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε drone blackmetal, αλλά για άλλη μια φορά ο Jenks παίζει το παιχνίδι ακροβατώντας ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά genres παρότι η μουσική είναι εντελώς minimal.
Συνέχεια με το 10" split EP με τους Voltigeurs στην Turgid Animal, δεν το έχω, και δυστυχώς υπάρχει στο διαδίκτυο μόνο ένα κάκιστο vinyl-rip. Στo split οι Horseback κινούνται στο ύφος του δίσκου, με κάποια λίγα έξτρα πλήκτρα και δυο πολύ καλά κομμάτια με κάποιες ambient τάσεις, παρά τον κακό ήχο. Οι Voltigeurs δεν παλεύονται με τέτοιο ήχο, σαν να ακούς Skullflower μέσω τηλεφώνου, πραγματικά πόνεσε το κεφάλι μου.

2011
Φέτος, έσκασε το πρώτο σπλιτ 7" με τους drone-άδες Locrian στην Turgid Animal, που πάλι δεν έχει και πολύ μεγάλη σχέση με τα προηγούμενα, ίσως λίγο με το "Milh Ihvh", καθαρό ambient/drone παίζουν εδώ οι Horseback. Όπως και οι Locrian.
H συνέχεια δίνεται με τη δεύτερη κατά σειρά συνεργασία με τους Locrian, αυτή τη φορά για ένα collaboration (όχι split) 10", το οποίο κυκλοφορεί τον Ιούνιο, με τίτλο "New Dominions" στην Utech.
Το εισαγωγικό "the Gift" είναι περιβλητικό αλλά όχι και σπουδαίο, η κορύφωση έρχεται στο επιβλητικό δεκατετράλεπτο "Our Epitaph" που φέρνει στο νου τις καλύτερες στιγμές του "the Invisible Mountain". 
Λίγο πιο πριν, η Relapse υπό το γενικό τίτλο "the Gorgon Tongue" είχε επανακυκλοφορήσει σε ένα διπλό cd τα "Impale Golden Horn" και "Forbidden Planet" (ρίχνοντας πόρτα στην Aurora Borealis που ήθελε να επανακυκλοφορήσει το τελευταίο σε cd).



Πέρα από όλα αυτά, ο Jenks ετοιμάζει εδώ και περίπου ένα χρόνο το τρίτο άλμπουμ των Horseback με πιθανό τίτλο "Half Blood" Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στίχοι "will grapple with themes of 1) impurity as an evolutionary imperative, 2) the mythological process of relinquishing a romanticized past which only contributes to fear and division in our forever-shrinking world, and 3) a conception of the lived apocalypse as revelation and enlightenment rather than violent conflagration."

http://horsebacknoise.com/
http://www.facebook.com/Horseback
http://www.myspace.com/horsebacknoise


πηγή πολύτιμων πληροφοριών: http://www.foreverdoomed.com/forums/viewtopic.php?f=17&t=12349&sid=472a93a5baab7325d65d3a24f23e6acc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin