14.5.11

Atari Teenage Riot - Is this Hyperreal? (2011)

Να λοιπόν ο τέταρτος δίσκος των Atari Teenage Riot, δώδεκα χρόνια μετά το "60 Second Wipe Out". Πριν ακούσω τα πρώτα κομμάτια που διέρρεαν περίμενα κάτι ανατρεπτικό και noise, αλλά οι ATR με εξέπληξαν. Σίγουρα δεν πρόκειται για το τυπικό safe comeback album, πρόοδος υπάρχει και είναι λογικό, δεν έχουμε 1998 πια, εδώ όμως οι ATR ακούγονται "ώριμοι". Καλά δεν το γύρισαν και σε depechemode-ισμούς, απλά πλέον τα πράγματα είναι ελεγχόμενα, απουσιάζει ο ξέφρενος χαρακτήρας δίσκων όπως το θεμελιώδες "Delete Yourself", όπου απλά βίωνες μια ντου-από-παντού ηχητική επίθεση.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του ήχου τους είναι ακόμα εδώ, δηλαδή οι hardcore techno βάσεις, οι sample-αρισμένες thrashy κιθάρες, αλλά οι ταχύτητες είναι μειωμένες και υπάρχει και αρκετή ποικιλία μεταξύ των κομματιών. Στοιχεία από διάφορες τάσεις της electronica εμφανίζονται σποραδικά κι εδώ, τα φωνακλάδικα φωνητικά του Alec Empire (μόνο εναπομείναν μέλος από τα παλιά) σηκώνουν ακόμα την τρίχα κάγκελο, ενώ η Nic Endo καλύπτει επάξια τη θέση της Hanin Elias.
Κομμάτια σαν το "Codebreaker" και "Rearrange your Synapses" δε θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί από κανέναν άλλον, όμως η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να ακούσω ένα κομμάτι σαν το "Is this hyperreal?" (κομματάρα) σε δίσκο των Atari Teenage Riot. Highlights επίσης το "Blood In My Eyes" και το Numan/Kraftwerk-ικό "Collapse of History".

Πολύ καλός δίσκος που παίζει στρήμιν με σχόλια του Alec Empire.
NME.com exclusive album stream ATARI TEENAGE RIOT "IS THIS HYPERREAL?" by Alec Empire/ ATR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin