15.2.11

Tarantula Hawk

Οι καλιφορνέζοι Tarantula Hawk είναι μια μάλλον ξεχασμένη cult μπάντα σήμερα, παρότι είχαν κάνει αρκετά αισθητή παρουσία στις αρχές των 00ς. Από τα ισχυρά χαρτιά της Neurot recordings όταν δεν ξέραμε τι είναι το post-metal και πώς γίνεται να θεωρούνται sludge οι Isis, οι Tarantula Hawk διέγραψαν μια σύντομη, αλλά ιδιαίτερη πορεία στα μουσικά δρώμενα της underground μουσικής των αρχών των 00ς.


Album 1 (1999)
Μόλις το δεύτερο χρόνο της ύπαρξής της, η μπάντα ηχογράφησε και κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της στην Life Is Abuse. Πουθενά δεν αναφέρεται τίτλος άλμπουμ, ούτε tracklisting, παρότι τα κομμάτια έχουν τίτλους. Τζαμαριστές instrumental heavy rock διαθέσεις και πειραματισμοί με ψυχεδέλεια που χαρίζουν κομματάρες όπως το "Untitled 3 (Feeding)" και το "Untitled 6 (Paralyzation Regeneration)" αντηχούν επιρροές από 60ς-70ς (κυρίως μέσω επιρροών από Pink Floyd, King Crimson και Iron Butterfly), αλλά και περιστασιακά φλερτ με τον θόρυβο και την ταχύτητα που φανερώνει το punk υπόβαθρο των μελών.
Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, η μπάντα βγήκε στο δρόμο με σπουδαίες μπάντες της αμερικάνικης underground heavy μουσικής όπως οι the Locust, οι Dystopia και οι Neurosis, ηχογράφησε και κυκλοφόρησε τρία (!) DIY albums με αυτοσχεδιαστικές live ηχογραφήσεις πριν μπει στη ζωή τους η Neurot recordings.


Album 2 (2002)
Πάλι άτιτλος δίσκος και άτιτλα κομμάτια, αλλά αυτή τη φορά πιο ώριμες και πολύπλοκες συνθέσεις. Οι επιρροές είναι περίπου ίδιες αλλά πολύ πιο δουλεμένες, ο χαρακτήρας τους πιο πολυεπίπεδος. Οι math-rock ακροβασίες του πρώτου δίσκου εδώ δίνουν τη θέση τους σε ακόμη βαθύτερη κατάδυση μέσα στη 60ς ψυχεδέλεια και οι εμφανίσεις τους με τους Neurosis δίνουν αυτή την κυκλοθυμική ανάπτυξη που χαρακτηρίζει τους θεούς απ'το Oakland, χωρίς να λείπουν και -λίγα- γκάζια. Η Neurot τους προωθούσε τότε ως "μίγμα Neurosis, Pink Floyd και Man is the Bastard" κάτι που δεν είναι λάθος, αλλά σίγουρα τους αδικεί. Συγκλονιστικό άλμπουμ, progressive rock με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Όσοι γουστάρουν σύγχρονα σοβαρά πειραματικά σχήματα όπως οι Shora είναι δεδομένο πως θα λατρέψουν αυτό το άλμπουμ. 


Μετά από κάποιες live εμφανίσεις τα επόμενα 2-3 χρόνια, τα μέλη της μπάντας άρχισαν σιγά-σιγά να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τους Tarantula Hawk αφοσιωνόμενοι στις προσωπικές ζωές τους και σταδιακά οι Tarantula Hawk απλά έπαψαν να υπάρχουν παρότι ουδέποτε βγήκε μια επίσημη ανακοίνωση διάλυσης.
Το 2010 η Throne Records ανακοίνωσε την επανακυκλοφορία των "Burrow" και "Desert Solitaire" live albums από το 2000 σε βινύλια, παρότι η κυκλοφορία τους δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη.





http://www.manofawareness.com/tarantulahawk/
http://www.myspace.com/tarantulahawk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin