28.2.11

SubRosa - No Help For The Mighty Ones (2011)

Eπιστροφή για τoυς Subrosa από το Oregon μετά το τρομερό "Strega" του 2008, αυτή τη φορά στην εταιρία-εγγύηση Profound Lore. Αυτά τα 3 χρόνια που μεσολάβησαν από τον πρώτο δίσκο έφεραν αλλαγές στο ύφος, μιας και αυτή τη φορά απουσιάζουν εντελώς οι L7/Sonic youth noise rock αναφορές του παρελθόντος. Το νέο άλμπουμ είναι εντυπωσιακά πιο βαρύ και "δύσκολο" με μεγάλες διάρκειες και πολύ χαμηλές ταχύτητες, ενώ δύο κομμάτια που υπήρχαν και στο ΕΡ "Swans Trapped in Ice" του 2009, εδώ ακούγονται εντυπωσιακά βελτιωμένα.
Παράλληλα η μπάντα δείχνει να έχει μελετήσει καλά σπουδαίες σύγχρονες heavy μπάντες όπως οι Neurosis και οι Yob, και αυτό φαίνεται από την εμμονή στις "μεγάλες" κιθάρες και στον "κυκλωτικό" χαρακτήρα των riffs. Τα βιολιά είναι ευφυώς τοποθετημένα πάνω από τα αιωρούμενα heavy μέρη, ενώ η φωνή ακούγεται πιο σίγουρη αυτή τη φορά, απαλλαγμένη από τους έντονους PJ Harvey-ισμούς του ντεμπούτου (αν και ένα φαλτσάκι κάνει "μπαμ" στην αρχή του "Attack On Golden Mountain"), και όλα αυτά δίνουν ένα έντονα ταξιδιάρικο τόνο στο δίσκο. Την ατμόσφαιρα δε θα την χαρακτήριζα pagan, περισσότερο έναν αέρα φολκλόρ δυσιδαιμονίας μου βγάζει, κάτι που τονίζεται κι από την παρουσία της a-capella διασκευής στη χιλιοτραγουδισμένη παραδοσιακή μπαλάντα "House Carpenter" (το έχουν διασκευάσει μεταξύ αμέτρητων άλλων και η Joan Baez κι ο Bob Dylan), όσο και από το ασύλληπτο εξώφυλλο του θεού Glyn Scrawled.
Όσοι γνωρίζουν τους (ή τις) Subrosa από το προηγούμενο άλμπουμ θα βρουν μια μεγάλη -ευχάριστη- έκπληξη. Όσοι θεωρούν -ορθώς- το "Neurosis & Jarboe" ένα από τα πιο αδικημένα άλμπουμς έβερ, πρέπει να ακούσουν αυτό εδώ οπωσδήποτε.
Στα καλύτερα της χρονιάς με συνοπτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin