29.12.10

Einstürzende Neubauten - "Strategies Against Architecture IV" (2010)

Ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής ότι -πλέον- δεν κρίνω τους ΕΝ με βάση το τι ήταν κάποτε αλλά με βάση το τι είναι σήμερα (κωλοτούμπα, ναι). Το τέταρτο μέρος της ιστορικής σειράς συλλογών λοιπόν κλείνει την τελευταία τους περίοδο με δύο CD, μια διαφωτιστική ανασκόπηση της τελευταίας πιο "underground"/"DIY" οκταετίας (2002-2010). Μια οκταετία στην οποία οι Neubauten κυκλοφόρησαν πλάκα-πλάκα 13 studio albums μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.



Εδώ θα βρείτε μαζεμένες κάποιες από τις ισχυρότερες στιγμές των "Perpetuum Mobile" και "Alles Wieder Offen", με κακή όμως επιλογή κομματιών από το τελευταίο. Διάφορα καλούδια, όπως η 12λεπτη αυτοσχεδιαστική live εκδοχή του "Unvollständigkeit", το πρώτο μέρος του φανταστικού "Grundstück" album (για μένα η κορυφαία ΕΝ στιγμή των 00ς, κρίμα που βγήκε ως "Supporter Album"), ένα 15άλεπτο medley από τα 8 (!) "Masterhaus" albums του 2005-07 και κάποια ακυκλοφόρητα διαμαντάκια όπως το blues-y "Wo sind meine Schuhe?". Ελλείψεις υπάρχουν και είναι λογικό, με προσωπικό κόλλημα το "Die Ebenen".

Αν θυμάστε τους ΕΝ ως μια θορυβώδη industrial/noise κολλεκτίβα ξεχάστε το, η τελευταία industrial στιγμή τους ήταν το "headcleaner" to 1993. Εδώ θα ακούσετε την εξέλιξη της custom made avant-garde pop πορείας που ακολουθούν από το "Ende Neu" του 1996, απλά η λαμαρινέ αισθητική είναι δεδομένη. Συνολικά καλή συλλογή, για μένα ανώτερη από το "Strategies... III", για πιο πισω ούτε λόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin